Colossal’ın "çakma" ulukurt yavruları
Colossal, 10.000 yıl sonra ulukurtları geri getirdiklerini iddia ediyor. Ancak uzmanlar, bu yavruların aslında gri kurtlar olduğunu ve yapılan değişikliklerin sınırlı etkiler yarattığını savunuyor.

Fotoğraf, Colossal'ın web sitesinden alınmıştır.
Colossal Biosciences adlı biyoteknoloji şirketi, yakın zamanda doğan üç yavrunun, soyu tükenmiş bir tür olan ulukurt (dire wolf) olduğunu iddia etti. Ancak gerçekte bu hayvanlar genetikleri değiştirilmiş gri kurtlar.
Şirketin iddiası
Arkeofili'de yer alan yazıda; Colossal, internet sitesinde 1 Ekim 2024’te yaptığı açıklamada, insanlık tarihinin ilk nesli tükenmiş türü geri getirdiğini öne sürerek, “10.000 yılı aşkın bir yokluğun ardından, ekibimiz ulukurtları ekosistemdeki hak ettiği yerine geri döndürmekten gurur duyuyor” ifadesini kullandı.
Ne olmuştu?
Colossal, ekim ayında doğan iki erkek yavru—Remus ve Romulus—ile ocak ayında doğan bir dişi yavru olan Khaleesi’nin, aslında ulukurtlar olduğunu iddia ediyor. Şirket, ayrıca yünlü fareler ve neredeyse tamamlanmış bir Tazmanya kaplanı (thylacine) genomu üzerinde de çalışmalar yürütmüş durumda.
Ulukurt nedir?
Görsel, Game Of Thrones adlı diziden alınmıştır.
Ulukurtlar (Aenocyon dirus), yaklaşık 10.000 yıl önce Amerika kıtasında yaşamış büyük, nesli tükenmiş köpekgillerdi. Fiziksel olarak büyük, beyaz tüylü kurtlara benziyorlardı. Bu tür, popüler kültür sayesinde son zamanlarda daha fazla tanınır oldu; örneğin, Game of Thrones dizisindeki Khaleesi ismi, dizinin baş karakterlerinden birine atıfta bulunuyor.
Ulukurt gerçekten nesli tükenmiş bir kurt türü müydü?
Hayır. Ulukurtlar, fiziksel benzerliklerinden dolayı gri kurtlarla (Canis lupus) yakın akraba olarak düşünülüyordu. Ancak 2021 yılında yapılan bir antik DNA çalışması, bu türlerin son ortak atalarının yaklaşık 6 milyon yıl önce yaşadığını ortaya koydu. Çakal, Afrika yaban köpeği ve dhole gibi türler, gri kurtlardan daha yakın akraba.
Ulukurt ve gri kurt arasında genetik fark var mı?
Colossal’dan Beth Shapiro, şirketinin ulukurtların tam genomunu dizilediğini ve yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtiyor. Shapiro, iki türün DNA’larının yüzde 99.5’inin ortak olduğunu, ancak hâlâ milyonlarca baz çifti fark bulunduğunu belirtiyor. Gri kurt genomu yaklaşık 2.4 milyar baz çifti uzunluğunda.
Gri kurtlar ulukurtlara dönüştürüldü mü?
Colossal, sadece 20 genetik değişiklik ile gri kurtları ulukurtlara dönüştürdüklerini iddia ediyor. Shapiro, bu değişikliklerin 5’inin gri kurtlarda açık renkli tüy oluşumuna neden olduğu bilinen mutasyonlara dayandığını ve diğer 15 değişikliğin ise ulukurtların boyutunu, kas yapısını ve kulak şeklini değiştirmeyi amaçladığını söylüyor. Bu genetik değişikliklerin etkilerinin tam olarak bir yıl içinde netleşmesi bekleniyor.
Bu yavru kurtlar gerçekten ulukurtlar mı?
Shapiro, bu soruyu "tür" kavramının nasıl tanımlandığına bağlı olarak yanıtlıyor. “Tür kavramları insanlar tarafından geliştirilen sınıflandırma sistemleridir; herkes farklı düşünebilir ve herkes haklı olabilir,” diyor Shapiro. “Evrimsel ilişkileri esas alan filogenetik tür kavramını kullanabilirsiniz… Biz morfolojik tür kavramını kullanıyoruz ve eğer bir hayvan görünüş olarak o türe benziyorsa, o hayvandır diyoruz.”
Bu Genetik Olarak Düzenlenmiş Gri Kurtlara Ne Olacak?
Shapiro, bu yavruların 800 hektarlık bir koruma alanında gözlem ve bakım altında büyütüldüğünü belirtiyor. Ancak bu hayvanların çiftleşmesine izin verilmesi gibi bir planın olmadığını ekliyor. "Kıymık batsa haberimiz olur" diyerek, hayvanların durumu hakkında dikkatli bir gözlem sürecinin sürdüğünü vurguluyor. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et